integriteit Energielabel, RvO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Integriteit Energielabel

De bouwkundige en energiespecialisten van BK bouw- & milieuadvies hebben de afgelopen maanden onderzoek uitgevoerd naar de betrouwbaarheid van het Energielabel. Het onderzoek, in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, heeft tot doel om te bepalen of en hoeveel een energielabel na registratie afwijkt na een heropname. Op deze manier komt er inzicht in de betrouwbaarheid van het Energielabel. Het rapport wordt binnenkort aan de Tweede Kamer aangeboden. 

Ruim 2.500 eigenaren van woningen zijn benaderd om mee te doen aan een heropname. 265 woningen zijn bezocht. Deze woningen geven een representatief beeld van het woningbestand op basis van de gevraagde betrouwbaarheid en de te hanteren foutmarge.

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig Energielabel verplicht. Het energielabel voor woningen is een instrument dat bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen die zijn vastgelegd in het Energieakkoord. Woningeigenaren zijn verplicht om bij de overdracht van een woning een definitief energielabel te registreren.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een document dat laat zien hoe energiezuinig een huis is. Op het label staat vermeld welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van A t/m G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Op het label staan ook de woningkenmerken vermeld, zoals het woningtype, toegepaste isolatie, type beglazing en soort verwarming.

Samen ontwikkelen en afstemmen

Het hebben van een energielabel kan een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van een woning. Het energielabel bevat tips over het energiezuiniger maken van een huis en welke investering in energiebesparende maatregelen meer wooncomfort en een lagere energierekening oplevert.

Geldigheid en registratie energielabel

Via zoekuwenergielabel.nl kun je controleren of van een bepaald huis een energielabel beschikbaar is. Het energielabel is na de datum van afgifte maximaal tien jaar geldig. Het is raadzaam om na toepassing van besparende maatregelen een nieuw energielabel aan te vragen.

Contact

Klaas Romijn, adviseur BK bouw- & milieuadvies

klaas.romijn@bkingenieurs.nl

Klaas Romijn

adviseur

Afbeeldingen project